Polecamy

Filmy o Herbaciarni

&hellip

Filmiki pokazujące naszą Herbaciarnie.

Musisz zainstalować Adobe Flash Player aby wyświetlić poprawnie zawartość.

Prezent

&hellip

Różne rodzaje kompletów do herbaty, wspaniałym prezentem na różne okazje. Polecamy.

Cytryna i Imbir

&hellip
konsumpcja na miejscu 0,5l 8,00zł
na wynos 50g 10,50zł

yogi tea

Nektar Bogów

&hellip
konsumpcja na miejscu 0,5l 8,00zł
na wynos 50g 14,00zł

biała + zielona aromatyzowana

Feng Shui

&hellip
konsumpcja na miejscu 0,5l 7,50zł
na wynos 50g 9,80zł

zielona aromatyzowana

China Sencha

&hellip
konsumpcja na miejscu 0,5l 8,00zł
na wynos 50g 15,60zł

zielona

Browar Nova Paka

&hellip
hemp brou 0,33l 6,00zł

zawiera ekstrakt z kwiatów konopi

Wostok

&hellip
wostok 0,33l 7,00zł

lemoniada...

Fritz-Kola

&hellip
fritz-kola 0,33l 7,00zł
fritz-kola kaffe
0,33l 7,00zł
fritz-limo pomarańcz
0,33l 7,00zł
fritz-limo wiśnia-bez
0,33l 7,00zł
fritz-limo melon
0,33l 7,00zł
fritz-limo cytrynowa
0,33l 7,00zł

 

gazowane napoje kofeinowe lub owocowe

 

 

Pierwsze spotkanie

&hellip
Pierwsze spotkanie Elitarnego Klubu Graczy Euro Cash, które odbyło się 30 maja 2014 r.
 

Treść menu jest w fazie aktualizacji.

Herbaty czarne

Produkcja czarnej herbaty składa się z czterech etapów:

  1. Zerwane liście rozkładane są do więdnięcia, aż staną się dostatecznie miękkie.
  2. Następnie zostają one zwinięte, co uwalnia zawarte w nich substancje chemiczne, decydujące o ostatecznym kolorze i aromacie herbaty.
  3. Zwinięte grudki zostają rozłożone i pozostawione na kilka godzin w chłodnym miejscu w celu wchłonięcia tlenu, co zmienia ich barwę z zielonej na rdzawoczerwoną.
  4. Wreszcie liście są palone, zyskując tym samym swój ostateczny czarny kolor oraz wyraźny aromat herbaciany.
&hellip

Napary owocowe

Napary owocowe mogą być przygotowywane z kwiatów, korzeni, owoców a zdarza się, że nawet całych ich kawałków. Raczej nie używa się ani liści ani kory. Tego typu napary zalewa się gorącą wodą około 96 stopni Celsjusza, a czas parzenia powinien wynosić od 8 do 10 minut.

&hellip

Herbaty białe

Biała herbata powstaje z młodych pączków, które jeszcze nie zdążyły się rozwinąć. Zebranie takich pączków możliwe jest jedynie na wiosnę. Krzewy, z których powstać ma biała herbata, są czasami dodatkowo chronione przed słońcem – ma to zapobiec rozwinięciu się cząsteczek chlorofilu. Pączki następnie więdną i są suszone. Herbata ta produkowana jest w ograniczonych ilościach jedynie w Chinach i na Sri Lance. Sypka ma odcień lekko srebrnawy, a po zaparzeniu ma kolor jasnosłomiany.

&hellip

Herbaty zielone

Powstają z liści nie poddanych fermentacji – natychmiast po zerwaniu przeprowadzany jest proces suszenia. Dzięki temu zachowują one więcej cennych składników od czarnej herbaty lub oolonga. Są też delikatniejsze w smaku od czarnych herbat. Japończycy, którzy najbardziej cenią ich właściwości lecznicze, wymieniają 61 dolegliwości i chorób, na które lekarstwem może być zielona herbata. Wspomaga naturalne procesy regulacji i samooczyszczania organizmu. Zwalcza i likwiduje w organizmie wolne rodniki tlenowe ochraniając strukturę DNA materiału genetycznego komórek przed procesem degradacji. Redukuje szkodliwe czynniki środowiska tj. promieniowanie UV i radioaktywne, dym papierosowy, związki azotowe, toksyny z pożywienia. Posiada właściwości bakteriobójcze i przeciwwirusowe.

&hellip

Napary Mate

Yerba mate jest spożywana głównie w Argentynie, Brazylii, Paragwaju i Urugwaju. W krajach tych yerbę pije się wręcz nałogowo. Pod pojęciem yerba mate rozumie się produkt składający się z wysuszonych, lekko wyprażonych, rozdrobnionych liści ostrokrzewu paragwajskiego (Ilex paraguariensis), ewentualnie z dodatkiem fragmentów wysuszonych młodych gałązek, pędów lub łodyg kwiatów. Mate nie należy do rodziny upraw, z których produkuje się herbatę. Ma bardzo dużą zawartość kofeiny (6,5%), więcej niż kawa czy inne herbaty nawet o 1,5%. Zawiera również wiele witamin, białka, magnezu, żelaza, sodu, fluoru i wiele innych składników potrzebnych dla organizmu człowieka. Znana jest jako środek wspomagający odchudzanie, zwiększający odporność organizmu. Oczyszcza również krew z toksyn, redukuje stres i zmęczenie oraz opóźnia starzenie.

&hellip

Pu Erh

Czerwona herbata Pu-Erh jest uprawiana w Chinach od ponad 1700 lat. Naukowcy twierdzą, że czerwona Pu-Erh zyskuje swoje lecznicze właściwości i niepowtarzalny aromat dzięki procesowi fermentacji. Najkosztowniejsze, ale zarazem najlepsze czerwone herbaty Pu-Erh dojrzewają w tajemniczych grotach przez około 60 lat! Jej charakterystyczną cechą jest bardzo silny zapach i smak. Uważana jest za herbatę mającą bardzo korzystny wpływ na zdrowie. Z tego względu np. czasach dynastii Tang picie herbaty pu-erh było przywilejem cesarza.

&hellip

Napar Honeybush

Ziołowa herbata Honeybush (Miodowy Krzew), krewna Rooibos, pochodzi z Południowej Afryki. Od roku 1700 ta pełna smaku i składników odżywczych herbata jest równie chętnie konsumowana jak jej dobrze znana kuzynka Rooibos. Herbata Honeybush jest całkowicie naturalna. Nie zawiera żadnych dodatków, konserwantów ani sztucznych barwników. Posiada właściwości relaksacyjne, łagodzi też skutki bezsenności, ponieważ nie zawiera kofeiny. Posiada wiele witamin, minerałów. Antyutleniacze zapobiegają nowotworom, zawałom serca, a także obniżają ciśnienie krwi i spowalniają proces starzenia się.

&hellip

Rooibos

Rooibos to napar ziołowy, przyrządzany z liści czerwonokrzewu Aspalathus linearis, uprawianego w RPA (góry Cedarberg). Napar ma kolor słomkowy i specyficzny, miodowy smak. Wyróżnia się łagodnością i brakiem typowego w herbatach zielonych lub czerwonych posmaku goryczy - nie zawiera garbników będących jego przyczyną. Nie zawiera także kofeiny, dlatego może być pity bez ograniczeń przez dzieci oraz przed snem. Zalecana jest także kobietom w ciąży, ponieważ obfituje w żelazo i zapobiega mdłościom. Bogaty jest także w przeciwutleniacze, dzięki czemu ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy, obniża ciśnienie krwi, spowalnia proces starzenia i hamuje produkcję komórek nowotworowych. Rooibos goi również swędzące rany i może być używany w formie okładów.

&hellip

Ziołowe

Lecznicze właściwości ziół są znane ludzom od tysięcy lat. Te dary natury wykorzystywane były przez cywilizacje Egiptu, Chin, Majów...

Sztucznie produkowane leki chemiczne sieją w organizmie ludzkim ogromne spustoszenie przy okazji „lecząc”. Działanie ich bowiem skierowane jest głównie na zwalczanie skutków a nie przyczyn choroby. Zioła jako środki naturalne działają na wielu poziomach, docierając do przyczyn chorób, które często znajdują się poza ciałem fizycznym człowieka.

&hellip

Herbatka Ajurwedyjska

Napar daje bardzo mocny aromat i ostry orzeźwiający smak. Ma działanie rozgrzewające i energetyzujące - dodaje sił i poprawia nastrój, oczyszcze krew, koi i wzmacnia system nerwowy. Po każdych zajęciach Yogi Bhajan podawał swoim uczniom specjalną herbatę Ajurwedyjską z mieszanek przypraw. Z biegiem czasu uczniowie nazwali ją Yogi Tea (herbatką Jogina). Niegdyś ten królewski smak pełen aromatycznych przypraw zachwycał dwór starożytnych Indii. Obecnie te oryginalne mieszanki obdarowywują i inspirują klimat wielu domów. Napar o przenikającym aromacie i wzmacniających właściwościach. Zalecany przed odlotem do ciepłych krajów.

&hellip