Gdzie uprawia się herbatę

Herbatę uprawiano początkowo tylko w Chinach. Szybko jednak doceniono smak i właściwości w innych krajach, gdzie również rozpoczęto jej produkcję. Obecnie w zbiorach herbaty przodują Indie i Sri Lanka.

Pole herbaty
Pole herbaty

Pole herbaty

Rejony uprawy herbat

  • Indie
    Najwięcej krzewów herbacianych uprawianych jest w prowincji Assam, położonej po obu brzegach Brahmaputry. W tym rejonie produkuje się herbatę o mocnym i pełnym smaku. Jej intensywny aromat dominuje prawie w każdej wodzie, niezależnie od jakości, i dlatego znajduje się w wielu mieszankach. Szczególnie aromatyczna herbata pochodzi z Darjeeling, okręgu w północnych Indiach, gdzie rośnie na południowych stokach Himalajów na wysokości 2000 do 3000 m n.p.m. Po zaparzeniu otrzymujemy delikatny i jasny napar z pierwszego zbioru (first flush) i wyraźnie ciemniejszy i mocniejszy z drugiego zbioru (second flush). Istotne znaczenie w produkcji herbaty mają też regiony Nilgiri i Travancore położone na południu Indii.
  • Sri Lanka
    Dawniej Cejlon. Herbata cejlońska odznacza się specyficznym aromatem i przyjemnym cierpkim smakiem. Najbardziej wartościowe i aromatyczne herbaty zbiera się w lipcu-sierpniu w obwodzie UVA, we wschodniej części wyspy, oraz wiosną w zachodniej Dimbuli i w obwodzie Nuwara-Elia.
  • Chiny
    W tym kraju herbata znana jest od tysięcy lat. Chińczycy preferują herbatę zieloną, choć produkują również herbaty czerwone i czarne. Tereny uprawowe znajdują się głównie na południu kraju.
  • Afryka
    Herbaty pochodzące z tego kontynentu nie cieszą się u nas dużą popularnością. Herbatę uprawia się tam od 1887 r., głównie w Burgundii, Kenii, Mozambiku, RPA. W południowej części Afryki uprawia się krzewy Rooibos, z których wytwarza się bogatą w witaminy herbatę.
  • Ameryka Południowa
    Brazylia i Argentyna zajmują się uprawą herbaty jedynie na własne potrzeby. Dużą popularność zdobywa argentyński napój narodowy, herbata Mate, przyrządzana z ostrokrzewu paragwajskiego.